Prima pagina · Administrativ Bisericesc · Anunţuri · Diverse · Fotografii · Contact23 Octombrie 2018
Calendar
Protopopiat
Noutăţi-Ştiri
Activitate
Recomandări
Delegaţie ecumenică la Jena - Germania
EvenimenteLa invitaţia Bisericii Evanghelice luterane din Jena, oraş înfrăţit cu Lugojul, în zilele de 27 şi 28 septembrie a.c. o delegaţie formată din reprezentanţi ai cultelor religioase din Lugoj au participat la zilele ecumenice ale oraşului Jena desfăşurate cu ocazia aniversării a 450 de ani de existenţă a universităţii de aici. Moto-ul sărbătorii a fost: „Dumnezeu străluceşte în Jena”.

Delegaţia lugojeană a fost formată din : P.On. Ioan Cerbu şi diac. Cristian Cerbu – din partea protopopiatului ortodox român ; P.On. Ilie Albiciuc – protopop ortodox ucrainean; P.On. Teodor Baba – protopop greco-catolic; Fazakas Csaba – protopop reformat; Egon Wonner – pastor evanghelic şi Gert Richter – preşedintele Asociaţiei de parteneriat – Lugoj – Jena.

Programul după care s-au desfăşurat evenimentele a fost următorul:
Vineri 26 septembrie, delegaţia lugojeană a fost primită la reşedinţa bisericii catolice de către domnul Diethard Kamm – superintendentul Bisericii Evanghelice, Dr. Karl Heinz Ducke – preot romano – catolic, Gothard Lemke - pastor evanghelic şi Maria Krieg – pastor evanghelic.

Sâmbătă 27 septembrie începând cu ora 9:00 a avut loc deschiderea oficială a sărbătorii în Piaţa din centrul oraşului. A urmat apoi la orele 12:00 rugăciunea de prânz oficiată în biserica evanghelică a oraşului după care, delegaţia a fost primită în sala de Consiliu a Primăriei de către domnul viceprimar Frank Schenker. A urmat apoi o întâlnire cu tinerii comunităţii evanghelice, iar la orele 22:00 în piaţa oraşului a avut loc o rugăciune de seară.

Duminică 28 septembrie începând cu orele 10:00 s-a oficiat slujba ecumenică la care au participat toţi reprezentanţii cultelor din Jena. Din partea delegaţiei lugojene P.On. Ioan Cerbu a rostit un cuvânt de salut şi de mulţumire pentru invitaţia făcută, transmiţând totodată şi din partea tuturor credincioşilor lugojeni gânduri de bine şi de frăţească dragoste întru Hristos.
În după masa aceleiaşi zile delegaţia s-a deplasat în oraşul Weimar unde s-a oficiat o Vecernie ortodoxă în biserica rusească de aici. Programul a culminat prin deplasarea la Erfurt unde s-a vizitat Domul Catolic, centrul oraşului, biserici şi mănăstiri.

Delegaţia bisericilor din Lugoj a rămas şi de data aceasta profund impresionată de felul cum a fost primită şi mulţumeşte pe această cale celor de la Jena pentru multa ospitalitate şi dragoste frăţească de care au dat dovadă. Putem spune încă odată că Lugojul s-a dovedit a rămâne un exemplu de ecumenicitate nu doar la nivel naţional ci şi internaţional.

Vezi poze